Menu Luk

DISCIPLINER

Hvert show med Ubudne Gæster består typisk af 6-10 improvisationsdiscipliner alt efter showets varighed. Herunder kan du se en liste over alle de discipliner, som indgår i vores repertoire.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

Alfabetet

Spillerne skal spille en scene, hvor de skiftevis siger en replik, der starter med det næste bogstav i alfabetet. Publikum kommer med et inspirationsord eller lign. før scenens begyndelse og bestemmer også hvilket bogstav, den første replik skal starte på.

Hvis det første bogstav fx er H, kunne en scene starte således: Spiller A: “Har du ikke fri nu, Flemming?”, Spiller B: “Ikke før jeg har gjort kassen op”, Spiller A: “Jamen, klokken er jo 4:37” osv.


Byt en vare

Scenen foregår i en butik, hvor én spiller er kunde og en anden er ekspedient. Kunden går før scenens start udenfor døren, så han ikke kan høre, hvad der tales om på i salen. Publikum vælger nu en vare (et bornholmerur, en kartoffelskræller, en campingvogn etc.), som kunden skal komme ind for at bytte. Kunden kommer herefter ind i salen igen, men ved i sagens natur ikke hvilken vare han har med. Han skal nu forsøge at gætte det ud fra ekspedientens ledetråde.


Digtoplæsning

Publikum bliver bedt om at komme med en fiktiv titel på et digt, som spillerne på scenen skal improvisere hver deres digt henover på skift. Som variation kan man give spillerne hver deres digt-titel.


Døvetolk

En-to spillere skal holde et foredrag om et emne bestemt af publikum. Én spiller er ekspert indenfor emnet, mens en anden spiller fx kan agere interviewer. En tredje spiller vil igennem hele foredraget være døvetolk og oversætte til “tegnsprog”.


En dag i publikums liv

En publikummer udspørges om en dag i deres liv. Dernæst skal spillerne bruge informationerne fra publikummerens svar til at spille dagen på scenen, som de tror, den har set ud.


Film Noir

En scene spilles ud fra et bud fra publikum (evt. en fiktiv titel på en krimi). Scenen spilles som en gammeldags kriminalfilm, hvor spillerne kan gå frem på scenen og fortælle hvad deres karakterer tænker og føler undervejs.


Fri improvisation

En ganske almindelig scene inspireret af et bud fra publikum. Der er ingen særlige benspænd eller regler, der skal overholdes i denne disciplin.


Følelsesskift

Publikum bliver før scenens start bedt om at foreslå 5-6 følelser og derefter et inspirationsord til scenen. Scenen starter neutralt, men undervejs vil den ene spiller blive bedt om at skifte følelser på kommando. Et medlem af publikum styrer hvornår og hvilke følelser fra listen, der dukker op.


Hvad siger du?

En scene spilles ud fra et bud fra publikum. Undervejs i scenen kan spillerne vælge at sige ”hvad siger du?” efter medspillerens replik. Medspilleren skal så ændre sin sidst sagte replik til noget, der rimer på den oprindelige replik. Replikkerne skal naturligvis retfærdiggøres efterfølgende.


Kinesisk æske

En kort grundscene spilles inspireret af et bud fra publikum. Når grundscenen er afsluttet, gentages den op til tre gange, men med forskellige genrer eller følelser lagt på som undertekst. Genrerne eller følelserne bestemmer publikum.


Lydeffekter

En eller to personer fra publikum hives op på scenen og skal lægge lydeffekter til en scene. Scenen spilles som regel af to spillere ud fra et sted eller lign. bestemt af publikum. En tredje spiller kan evt. lave lydeffekterne.


Manuskript

Også kendt som “Skuespillerens værste mareridt”. Disciplinen omfatter minimum to spillere, som skal spille en scene ud fra et inspirationsord eller lign. fra publikum. En af spillerne er dog blevet udstyret med et manuskript fra et virkeligt teaterstykke og må kun bruge replikker fra dette manuskript igennem hele scenen. De andre spillere på scenen kan derimod sige hvad som helst og skal (efter bedste evne) forsøge at retfærdiggøre medspillerens skrevne replikker.


Mission Impossible

Spillerne skal spille hemmelige agenter og udføre en mission i bedste Mission Impossible-stil. Missionen består dog bare i en helt enkel dagligdagsaktivitet, der skal udføres (støvsuge, vaske bil eller lign). Aktiviteten bestemmes af publikum.
Spillerne fletter undervejs så mange forhindringer og gadgets ind i deres mission, at den kommer til at virke langt mere farlig og kompliceret, end den egentlig er (man skal pludselig stjæle støvsugeren i en topsikret butik eller man mangler en støvsugerpose og må finde på et alternativ fx).


Mousetraps

Spillerne på scenen optræder med synshæmmende briller og har bare tæer. Scenegulvet er fyldt med musefælder, der er gjort klar til at klappe. Spillerne skal så spille en scene i dette felt af musefælder baseret på en aktivitet eller lign. bestemt af publikum.


Popsang

En scene spilles, hvor én af spillerne kun må bruge sangteksten fra en kendt popsang som replikker i scenen. Den anden spiller må sige hvad som helst og skal naturligvis forsøge at retfærdiggøre medspillerens replikker fra sangteksten.

Publikum bestemmer hvilken popsang, der skal bruges i scenen. Sangteksten fremsøges så på internettet via en smartphone, som spilleren kan læse op fra.


Sedler i lommen

Publikum bliver i pausen eller før showet bedt om at skrive nogle sætninger på papirlapper og folde dem på midten. To-tre spillere vil så spille en scene ud fra et sted eller lign., som publikum bestemmer. Undervejs i scenen skal spillerne så hive publikums sedler frem og flette de skrevne sætninger ind i scenen, som var det replikker. Det der står på sedlerne, skal naturligvis retfærdiggøres i scenen.


Skift sætning

Også kendt som “Nyt bud”. En scene spilles ud fra et inspirationsord, som publikum bestemmer. En spiller på sidelinjen agerer caller. Calleren vil undervejs i scenen råbe ”Skift!”, hvorefter spilleren med den seneste replik på scenen, skal ændre replikken til noget helt nyt. Dette er typisk en to-mands-scene med en tredje spiller som caller. Disciplinen kan dog omfatte alle spillere, hvis hvervet som caller overlades til en fra publikum.


Speed dating

En person fra publikum hives op på scenen og får et båthorn eller lign. i hånden. Nu skiftes spillerne til at komme ind på scenen, som publikummerens date. Spillerne beder publikum om et navn og en profession til deres karakter, før de træder ind på scenen. Hvis publikummeren båtter i båthornet under en date, skiftes spilleren ud med en ny, indtil alle spillere fx har været på scenen to gange hver eller publikummeren har valgt en date.


Tidsforkortet scene

Også kendt som “Halv tid”. En kort grundscene spilles på ca. to-tre minutter ud fra et inspirationsord fra publikum. Når scenen er færdig, spilles den igen på præcis samme måde – men denne gang på den halve tid. Til sidst bliver den præcist samme scene spillet på sølle 10-15 sekunder!


Udenlandsk ekspert

En spiller holder et foredrag på et udenlandsk sprog, som publikum bestemmer, mens en anden spiller agerer tolk. Sproget er selvfølgelig bare en volapyk-udgave af det rigtige sprog. Publikum bestemmer også emnet for foredraget. Tolkens opgave er naturligvis at oversætte, alt hvad den udenlandske ekspert siger. En tredje spiller kan evt. være arme for foredragsholderen eller tolken.


Ubudne Gæster